Slovenský priemysel zatiaľ ukazuje svoju silu, tvrdia analytici

10.07.2014 Bratislava

Bratislava 10. júla (TASR) - Výsledky priemyselnej produkcie v máji 2014 ukazujú pomerne pozitívne informácie, pretože sa zvýšila medziročne o 6,1 % po očistení o počet pracovných dní. "Priemysel tak zatiaľ ukazuje svoju silu," komentoval analytik Home Credit Michal Kozub májové údaje priemyslu zverejnené Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Ekonomické oživenie pokračuje podľa neho počas celého prvého polroku. "Veľký rast priemyslu je postavený na výrobe dopravných prostriedkov, ktorý vzrástol o 6,7 %. Výroba automobilov je zároveň jedným z najväčších prispievateľov k rastu. K tomu sa však pridávajú ďalšie odvetvia, ktoré v máji výrazne vzrástli. Je to napríklad výroba elektrických zariadení, ktorá narástla o 28,7 %. Darilo sa aj výrobe kovov a kovových konštrukcií, ktoré si pripísali k dobru 15,2 %. Celkovo tak strojárenstvo ukázalo, že sa mu darí v súčasnosti dobre," zdôraznil.

Druhý polrok 2014 podľa Kozuba však nemusí byť tak silný ako ten prvý. "Už výsledky nových objednávok za apríl naznačujú, že rast sa môže v nasledujúcich mesiacoch spomaliť, a to sa prejaví v celkovom výsledku," zdôraznil Kozub.

Rast priemyslu potiahla podľa makroekonóma VÚB Andreja Aradyho predovšetkým výroba áut, výroba kovov a výroba elektrických zariadení. "Ťažisko rastu je medzi týmito tromi segmentmi pomerne dobre rozložené, čo indikuje relatívne stabilný výhľad. Júnový prieskum medzi podnikmi predsa len napovedá, že spomalenie, ktoré zaznamenali jadrové krajiny eurozóny zrejme s oneskorením, neobíde ani Slovensko. Samotné podniky podľa prieskumov očakávajú v nasledujúcom období mierne spomalenie produkcie," poznamenal Arady.

Naposledy zverejnené údaje nákupného indexu manažérov eurozóny podľa ekonomického analytika Tatra banky Borisa Fojtíka naznačujú, že rast priemyslu bude strácať na svojej sile. "Takýto vývoj je v súlade s našou prognózou, keď vo zvyšku roka vidíme skôr riziko mierneho spomalenia rastu, čím by sa priemer za celý rok priblížil k 5,5 %," dodal.

ŠÚ SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie na Slovensku v máji 2014 v porovnaní s májom 2013 vzrástol o 6,1 % v dôsledku rastu v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,8 %, priemyselnej výrobe o 6,1 %, v ťažbe a dobývaní o 1,9 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v máji 2014 v porovnaní s aprílom vzrástla o 0,7 %.
 

Vyberte región